DVB-t

Plazmy, ledy, oledy, itp
verb
Posty: 544
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

DVB-t

Post autor: verb » 15 lut 2019, o 21:42

Czy ktoś ma problemy z pixelozą , i całkowitymi zanikami sygnału naziemnej cyfrowej ?

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1118
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: DVB-t

Post autor: czp01 » 15 lut 2019, o 23:18

Zaniki sygnału raz na rok albo 1,5 roku ale wtedy wiem, że na siatce pada mi zasilacz antenowy. Kupuje nowy zakładam w miejsce starego i znowu radość w domu :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Rafal
Posty: 552
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: DVB-t

Post autor: Rafal » 16 lut 2019, o 05:27

Ja też tak miałem. A powiedz masz wzmacniacz w antenie?

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1118
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: DVB-t

Post autor: czp01 » 16 lut 2019, o 06:10

Tak antena ze wzmacniaczem i stoi sobie na strychu pod dachówką.

Natomiast córze w bloku założyłem siatkę na balkonie bez wzmacniacza i dwa lata już chodzi bez problemu.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Rafal
Posty: 552
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: DVB-t

Post autor: Rafal » 16 lut 2019, o 06:15

Najwięcej zamieszania robi sygnał z tv jest dość mocny a wzmacniacz jeszcze go wzmacnia i jest poprostu przesterowany. Najlepiej wywalić założyć symetryzator parę groszy kosztuje i podłączyć go bez zasilacza powinno śmigać. Ja mam przyczepę kampingowa i jeżdżę sobie byle gdzie mam zrobioną antenę z drutu działa bez wzmacniacza jak podłączę wzmacniacz to tnie piksele itd.

verb
Posty: 544
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: DVB-t

Post autor: verb » 16 lut 2019, o 08:23

U mnie bez wzmacniacza nie chodzi TV, 4 pod jedną antenę podłączone, to może temu się pieprzy.

Rafal
Posty: 552
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: DVB-t

Post autor: Rafal » 16 lut 2019, o 08:32

No to musisz dokupić rozdzielacz aktywny ja mam taki https://www.abcv.pl/pl/p/Rozgaleznik-an ... EQAvD_BwEi
też 4telewizory a antena bez wzmacniacza zwykła antena za 30zl

verb
Posty: 544
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: DVB-t

Post autor: verb » 16 lut 2019, o 08:37

Mówisz, że to załatwi sprawę ? Ja się przymierzałem do innego sposobu zasilenia anteny. Hmm....
Zapomniałem dodać, że zależy mi na odbiorze z nadajnika oddalonego o jakieś 50km.
Miałem chwilowo rozgałęźnik Telmor RTA-140, ale zastąpiłem splitterem Signal. Ciekawe jest to, że te zaniki czasem nie występują wcale, a czasem rwie co kilka minut.

Rafal
Posty: 552
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: DVB-t

Post autor: Rafal » 16 lut 2019, o 09:49

Bo to zależy od pogody. To zrób załóż symetryzator i podłącz tylko jeden tv ale bez zasilacza. Ja międzynarodowe granicy województwa i mam wszędzie daleko a działa mi bardzo dobrze. Też kiedyś miałem rozgałęźnik telmora i nawet antene.

verb
Posty: 544
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: DVB-t

Post autor: verb » 16 lut 2019, o 09:53

Próbowałem kiedyś założyć, nie miałem wcale obrazu. Może coś źle zrobiłem ? Gdzieś leży to ustrojstwo, musiałbym poszukać i spróbować jeszcze raz.
Ale co mi z 1 TV ? Dyć mnie zaszczekają tvmaniacy.

Rafal
Posty: 552
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: DVB-t

Post autor: Rafal » 16 lut 2019, o 09:59

Jak będzie działać to wtedy Kupisz se rozdzielacz aktywny np ten ara. Może wtedy miałeś podloczony zasilacz?

verb
Posty: 544
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: DVB-t

Post autor: verb » 16 lut 2019, o 11:20

Nie był zasilacz w gniazdku, ale może trzeba go było od kabla antenowego odpiąć ?

Rafal
Posty: 552
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: DVB-t

Post autor: Rafal » 16 lut 2019, o 11:41

No tak. Ma być normalna wtyczka

verb
Posty: 544
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: DVB-t

Post autor: verb » 16 lut 2019, o 11:58

Dobra. Ale tego nadajnika dalekiego na pasywnej nie złapię. To lokalny mux, nadajnik słaby.
A nie mogą to być jakieś zakłócenia od routera WiFi ? Jest blisko splittera, splitter w puszcze w ścianie, a obok na szafce stoi router. Ale najgorsze chyba co mogłem zrobić, to poprowadzić jednym kanałem kabel telefoniczny, razem z kablem antenowym... :|

Rafal
Posty: 552
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: DVB-t

Post autor: Rafal » 16 lut 2019, o 12:23

Nic nie zakłóca. Poprostu spróbuj ostatnio ze mną się spieral kombinowal wzmacniacze zasilacze filtry LTE . A jak założył symetryzator to przyznał rację. Nie zrobiłeś żadnego błędu patrz co ja ma a na dachu koło anteny ma jeszcze zewnętrzną antenę wifi żeby mieć sieć na podwórku. Tu jest kabli i wszystko działaObrazekObrazek

verb
Posty: 544
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: DVB-t

Post autor: verb » 16 lut 2019, o 13:05

Dobra, założyłem, odbiera w zasadzie ino TVP, TVN i Polsat. CH55 wcale, VHF wcale, MUX-L2 wcale.
Pieprzyć to, ja TV nie oglądam, co najwyżej MUX-L2, skąd Stars TV nadaje. Już wydałem na tę instalację za dużo, filtry, wzmacniacze, uje muje, i gucio z tego.

Rafal
Posty: 552
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: DVB-t

Post autor: Rafal » 16 lut 2019, o 13:36

Aha. To ciekawe

verb
Posty: 544
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: DVB-t

Post autor: verb » 16 lut 2019, o 14:12

O takie badziewie chodziło ?
IMG_2723.JPG
Nie mam anteny Yagi jakby co...

Rafal
Posty: 552
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: DVB-t

Post autor: Rafal » 16 lut 2019, o 14:21

A z dołu co jest

verb
Posty: 544
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: DVB-t

Post autor: verb » 16 lut 2019, o 14:29

Co, gdzie ?

Rafal
Posty: 552
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: DVB-t

Post autor: Rafal » 16 lut 2019, o 14:47

Druga strona płytki? Jest tylko transformator ?

verb
Posty: 544
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: DVB-t

Post autor: verb » 16 lut 2019, o 14:52

Nic nima
IMG_2724.JPG

Rafal
Posty: 552
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: DVB-t

Post autor: Rafal » 16 lut 2019, o 15:04

Jakiś ciulowy ten symetryzator

Rafal
Posty: 552
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: DVB-t

Post autor: Rafal » 16 lut 2019, o 15:05

Ja mam takiObrazek

Rafal
Posty: 552
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: DVB-t

Post autor: Rafal » 16 lut 2019, o 15:16

A może antena lekko przestawiona. Na smartfona jest fajna aplikacja EmiTel przykładasz tel i ci pokazuje dokładnie azymut.

ODPOWIEDZ
kuchnie wrocław opinie