IE 42

Sterowniki kotłowe
lukasz42
Posty: 484
Rejestracja: 4 sty 2018, o 21:43

Re: IE 42

Post autor: lukasz42 » 13 lut 2019, o 14:24

Potwierdzam Roman ogarnia.. taki szary czlowiek jak ja troche się pogubił w nim ;)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Rafal
Posty: 558
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: IE 42

Post autor: Rafal » 13 lut 2019, o 14:25

I nie tylko ty

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1112
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 13 lut 2019, o 14:45

Hmmm - według mnie ustawić ster nie jest wielki problem bo go ustawię i chodzi dobrze .

Problem bierze się stąd, że ustawieniami stera (algorytmu) chcę zlikwidować całkiem niedopałki czyli de facto wadę fizyczną tego palnika na małych mocach (przy słabszym nadmuchu) a niedopałki biorą się z zapychania otworów napowietrzających palnika przez miał.

Roman miał 100 % racji, że trzeba wtedy prowadzić ster na wyższej mocy dmuchawy i fakt prze kalibrowałem dmuchawę i ustawienia i na 70 % mocy niedopałków mi już nie robi, na 40 % też dam sobie z tym radę bo jest opcja czyszczenia dysz i jak palnik przedmucham to go przetka i nawet dopali. Pozostały moce pośrednie 50 i 60 % gdzie jak na nich dłużej chodzi to się zwałuje i robi niedopałki. No to tu można jeszcze pomyśleć.

Nie każdy ma taki up...wy palnik. Niedopałki robił mi zawsze na każdym sterze jak go ustawiałem na niedużej mocy. No jedynie jak ustawiałem wysoką moc dmuchawy to niedopałków nie było ale wiało w komin - miałem też eCoala to jakiś czas niedopałków nie robił w tym swoim adaptacyjnym spalaniu ale tam też dmuchał bardzo ostro i nie szło tego do końca opanować bo robił dziurę w palniku.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

lukasz42
Posty: 484
Rejestracja: 4 sty 2018, o 21:43

Re: IE 42

Post autor: lukasz42 » 13 lut 2019, o 14:47

Ja nie wątpię Czeslawie że nie umisz ustawic ster ;) ale Roman zobi to lepiej ;))

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1112
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 13 lut 2019, o 14:48

No ale chyba padł mi ten moduł internetowy:

Nie świecą dwie diody z prawej strony czyli nie widzi WiFi i nie nawiązuje połączenia z serwerem. Sprawdzałem dwoma urządzeniami i WiFi w kotłowni jest nawet na dobrym poziomie. Czyli coś pewnie padło w samym module !!!!!


No wiadomo Roman ma do tego talent i wiedzę a to zupełnie inna sprawa niż ja zwykły użytkownik kotłowy. Ster na kotle traktuje w zasadzie jak samochód czyli ma jeździć a czasami trzeba mu wymienić olej, filtry czy zmienić koła i tyle.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

lukasz42
Posty: 484
Rejestracja: 4 sty 2018, o 21:43

Re: IE 42

Post autor: lukasz42 » 13 lut 2019, o 14:54

Ja mam modul Wi-Fi ;))

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1112
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 13 lut 2019, o 14:55

Spoko jest gwarancja i takie tam inne dyrdymały.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

lukasz42
Posty: 484
Rejestracja: 4 sty 2018, o 21:43

Re: IE 42

Post autor: lukasz42 » 13 lut 2019, o 15:00

No jasne ze tak ;)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1112
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 13 lut 2019, o 20:49

Więc tak moduł internetowy ie42.

1. sprawdziłem konfigurację w sterze i była ok. (sama przecież nie mogła się zmienić),

2. reset miękki sterownika czyli ON/OFF oraz przełączenie sieci WiFi na intranet nic nie pomogło,

3. reset twardy - wyłączenie z prądu na dłuższy czas - tez nie pomogło,

4. zmiana przewodu podłączeniowego modułu do stera na inny przewód też nie pomogła,

5. (za radą producenta Leszka) podłączenie modułu do internetu przewodem przez złącze RJ45 z laptopa załapało i moduł połączył się z internetem i serwerem,

6. Następnie odłączyłem przewód RJ45 od moduł a ten jak gdyby nigdy nic nawiązał połączenie przez WiFi i utrzymuje go do teraz.

Wniosek WiFi było jakoś zawieszone a zrestartowało je podłączenie kablem do internetu.

Może komuś się przyda jakby co. ( nie musiałem wysyłać na gwarancji)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Rafal
Posty: 558
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: IE 42

Post autor: Rafal » 13 lut 2019, o 20:52

No bo wifia się wystraszyła że chciałeś jej rogi dorobić

verb
Posty: 529
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb » 13 lut 2019, o 20:59

Ano jest w sieci. I mnie wnerwia - palisz kilo mniej niż ja :cry:

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1112
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 13 lut 2019, o 21:06

No tak rogi.

W końcu mój kocioł jest w czymś lepszym od Romana - ale nie widzę Cię w sieci to na słowo wierzę, że 1 kg mniej.

:)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1112
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 13 lut 2019, o 21:26

No u mnie pali się z ustawieniami takimi jak widać na sterze.
Spalanie 17,5 kd doba.
Góra i dół po, ostatniej kalibracji i ustawieniach nie ruszany.


Parę fotek na mocy 40 %.
Załączniki
IMG_20190213_211515.jpg
IMG_20190213_211457.jpg
IMG_20190213_211536.jpg
IMG_20190213_211555.jpg
IMG_20190213_211700.jpg
A to cudo - to jest wyczystka mojego drugiego ogniwa grzewczego. Tam też się zawsze coś w niej uzbiera.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

verb
Posty: 529
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb » 14 lut 2019, o 09:00

Ładniej. A u mnie 18,9 na zegarze heh...

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1112
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 14 lut 2019, o 09:11

Domy mają wielką kumulację i reagują z opóźnieniem na zmienne warunki zewnętrzne :) ja mówię, że mój dom to orientuje się dopiero po dwóch dniach, że na dworze nie ma już mrozu. :)

Zaraz pstryknę fotki jak to wygląda :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1112
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 14 lut 2019, o 09:13

No to spalanie w tej chwili 16,8 kg.

Reszta ok w 97 %.

Fotki na mocy 70 %.
Załączniki
IMG_20190214_083036.jpg
IMG_20190214_083100.jpg
IMG_20190214_083119.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

verb
Posty: 529
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb » 14 lut 2019, o 09:16

I niedopałki widać zaś. Kiedy je wywala ?

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1112
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 14 lut 2019, o 09:20

Głównie jak chodzi na 50 i 60 % mocy i jak na 40% jest krótko i nie zdąży przedmuchać aby przeczyścić to zostają.
Na 70 % nie robi niedopałków bo tu nadmuch jest wystarczający aby nie dopuścić w palniku to zapychania.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

verb
Posty: 529
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb » 14 lut 2019, o 09:24

To nie ma cudów, że dobrze skalibrowałeś dmuchawę panie. Ile goniłeś na min mocy żeby skalibrować ?
Jak Janicki coś tam grzebie, to niech wywali tę kalibrację, bo nikt nie umie tego zrobić, dedykowana WPA07 i koniec tematu.
Daj dostęp, to jakoś obejdę tę ujową kalibrację.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1112
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 14 lut 2019, o 09:29

Tzn. co masz na myśli ??? "Ile goniłeś na min mocy żeby skalibrować ? "

Masz dostęp a jak nie to już daje.

Zaraz patrze ile kosztuję te WPA07 i kupię chyba.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

verb
Posty: 529
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb » 14 lut 2019, o 09:33

Nie kupuj, bo da się każdą dmuchawę ustawić. Po to to było zrobione.
Zaraz tam pogrzebię, daj znać później.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1112
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 14 lut 2019, o 09:38

Ok - z tym, że moja dmuchawa chodzi jak słoń - gdzieś z 3,5 sekundy ma czas pełnej reakcji na zmianę. http://www.czp.pl/foto/dmuchawa/ tej dodatkowej klapki co na zdjęciu to tam już nie ma.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2019, o 09:40 przez czp01, łącznie zmieniany 1 raz.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Rafal
Posty: 558
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: IE 42

Post autor: Rafal » 14 lut 2019, o 09:39

Może już słaby kondensator

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1112
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 14 lut 2019, o 09:41

To już któryś z kolei - chyba w 2017 wymieniany na mocniejszy.

Można kondensator dokupić przy okazji i wymienić.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Rafal
Posty: 558
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: IE 42

Post autor: Rafal » 14 lut 2019, o 09:42

A masz miernik ? Można zmierzyć tylko nie każdym się da

ODPOWIEDZ
kuchnie wrocław opinie