IE 42

Sterowniki kotłowe
Rafal
Posty: 397
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: verbomat

Post autor: Rafal » 14 sty 2018, o 21:14

Pomysł od Czesława https://www.czp.pl/kociol/

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 14 sty 2018, o 21:41

Z tego co narazie widze to buja jak bujalo zobaczymy po nocy

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


energotop
Administrator
Posty: 272
Rejestracja: 30 lis 2017, o 21:03

Re: verbomat

Post autor: energotop » 14 sty 2018, o 21:54

Rafal pisze:Pomysł od Czesława https://www.czp.pl/kociol/

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Aaaa... Takie buty. A co do zeliwniaczka. Wygląda na to że ujarzmiłem bestię, chociaż swoje pożera, no ale robi to teraz w miarę czysto. Z drugiej strony utrzymanie Mercedesa kosztować swoje musi ;). "Fachowo" wykonana instalacja też swoje robi a PID Techa też nie jest oszczędny.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka



180m2+ garaż 25, styropian średnia 7cm, podłoga 8cm, dach-wełna 25, okna - pakiety 3szybowe, 5 okien dachowych 78/140. CWU 140L. Kocioł OEP 16+ Batory 10+ IE42. REDMI NOTE 3.

lukasz42
Posty: 229
Rejestracja: 4 sty 2018, o 21:43

Re: verbomat

Post autor: lukasz42 » 15 sty 2018, o 11:11

Pochwal się kolego swoim projektem :)

staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 15 sty 2018, o 21:53

Mam takie pytanko. Czy jest jakaś zależność między parametrami 'moc dmuchawy' w zakładce spalanie a parametrem 'moc max i min' w zakładce instalator?


Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
czp01
Posty: 707
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 15 sty 2018, o 22:16

Hmm - ja to sobie przetłumaczyłem, że "moc dmuchawy" w zakładce spalanie ustalamy jako procentową wartość maksymalnej mocy z zakładki instalatora.

:)

Jak się mylę to znowu będę musiał skorygować swoje poglądy :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

energotop
Administrator
Posty: 272
Rejestracja: 30 lis 2017, o 21:03

Re: verbomat

Post autor: energotop » 15 sty 2018, o 22:30

Moc max i min jest to moc z jaką będzie pracował wentylator dla całego zakresu mocy od 40-100%. W menu grzanie ustawiając moc dmuchawy ustawiamy moc dla 70% oraz współczynnik pracy dmuchawy dla pozostałych mocy.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

180m2+ garaż 25, styropian średnia 7cm, podłoga 8cm, dach-wełna 25, okna - pakiety 3szybowe, 5 okien dachowych 78/140. CWU 140L. Kocioł OEP 16+ Batory 10+ IE42. REDMI NOTE 3.

energotop
Administrator
Posty: 272
Rejestracja: 30 lis 2017, o 21:03

Re: verbomat

Post autor: energotop » 16 sty 2018, o 09:27

Aktualizacji jak nie było tak nie ma. Coś mi się wydaje że producent albo nie podchodzi poważnie do swoich obowiązków, albo projekt go przerósł bo jak inaczej wyjaśnić to że sterownika nie ma nigdzie w oficjalnej sprzedaży, a gdyby nie parę osób nie usłyszał by o nim nikt. Dziwne i niezrozumiałe podejście do marketingu. Chciałbym przeprosić innych za to jak to wygląda i że brałem w tym udział. Coś mi się wydaje że pora przejść na "drugą stronę rzeki".

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


180m2+ garaż 25, styropian średnia 7cm, podłoga 8cm, dach-wełna 25, okna - pakiety 3szybowe, 5 okien dachowych 78/140. CWU 140L. Kocioł OEP 16+ Batory 10+ IE42. REDMI NOTE 3.

staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 16 sty 2018, o 10:30

Albo wiecie coś niedobrego, albo pierniczycie. Działa poprawnie wiadomo że chciałoby się ulepszenia ale cóż. Sami wiecie że to dobry ster, a producent daje d.. Sam sobie bat na d.. Kręci

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


energotop
Administrator
Posty: 272
Rejestracja: 30 lis 2017, o 21:03

Re: verbomat

Post autor: energotop » 16 sty 2018, o 11:41

Sęk w tym że wiemy tyle co Ty. Czyli generalnie nic. Zgadza się . Ster działa poprawnie - algorytm bardzo dobrze. Należało by jednak nanieść kilka poprawek do ogólnej funkcjonalności sterownika i algorytmu. Mimo zatwierdzenia listy w październiku...Cisza. Od świąt soft się kompiluje. Wygląda że wszystko robią na kalkulatorze. Warto dodać że platforma która miała być wizytówką sterownika mimo wielkich planów ugrzęzła ze swoimi niedomaganiami już latem, a jakiś bez urazy "chłopek" w parę dni w wolnych chwilach zrobił w pełni funkcjonalną aplikacje na skzp, a pozostali producenci sterowników wydali już sporo "poprawek" do swoich sterowników. Niestety. Kto stoi w miejscu ten się cofa. A ja nie mam zamiaru świecić oczami za kogoś innego.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka




180m2+ garaż 25, styropian średnia 7cm, podłoga 8cm, dach-wełna 25, okna - pakiety 3szybowe, 5 okien dachowych 78/140. CWU 140L. Kocioł OEP 16+ Batory 10+ IE42. REDMI NOTE 3.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 707
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 16 sty 2018, o 11:46

Nie chce mi się do tego Leszka dzwonić to jak:

Ktoś coś wie to proszę napisać konkretnie - krótko i na temat : :!:

- aktualizuje czy nie i czy się producent poddał z ie-42 czy nie :!:

Ufff :

a puki co jedynie algorytm w sterze się niczym nie przejmuje i ładnie pracuje :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 16 sty 2018, o 11:59

Nie rozumiem tylko czemu przyjmujecie że ktoś do was bedzie miał pretensje

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


andy46
Posty: 200
Rejestracja: 10 cze 2017, o 18:13

Re: verbomat

Post autor: andy46 » 16 sty 2018, o 13:28

staryk pisze:
16 sty 2018, o 11:59
Nie rozumiem tylko czemu przyjmujecie że ktoś do was bedzie miał pretensje

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Ja też nie widzę powodów żeby mieć pretensje do kogoś innego niż producent
Ale rozumiem rozgoryczenie Romana i energotopa

rajmund

Re: verbomat

Post autor: rajmund » 16 sty 2018, o 16:45

czego sie podniecacie macie sterownik z jajami -czyli najlepszy najtańszy jaki na rynku jest obecnie -jesteście tacy pewni że producent ma nas w nosie ;)

energotop
Administrator
Posty: 272
Rejestracja: 30 lis 2017, o 21:03

Re: verbomat

Post autor: energotop » 16 sty 2018, o 21:20

Jak zwykle w swoim świecie. ,

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

180m2+ garaż 25, styropian średnia 7cm, podłoga 8cm, dach-wełna 25, okna - pakiety 3szybowe, 5 okien dachowych 78/140. CWU 140L. Kocioł OEP 16+ Batory 10+ IE42. REDMI NOTE 3.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 707
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 16 sty 2018, o 21:55

A tymczasem w kociołku pali się ok - nic dodać i nic ująć :)

- no przyłapany na mocy 70 %
Załączniki
IMG_20180116_211337.jpg
IMG_20180116_211508.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

karoka65
Posty: 126
Rejestracja: 30 lis 2017, o 18:58
Lokalizacja: opolskie
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: karoka65 » 16 sty 2018, o 22:26

Panowie jak to Wam tylko powiem tyle, nie żeby kogoś bronić czy ganić ale z producentami to chyba z Was najwięcej miałem i mam do czynienia :)
To po prostu nie jest tak jak kiedyś mówili że było w Erze, czyli pstryk i już :)
Sterownik dopiero startuje, myśle że nie wcześniej jak na przyszły sezon producent z tym wszystkim się ogarnie.

staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 16 sty 2018, o 23:08

To po prostu niech nie obiecuje. Poza tym jak da poprawki po sezonie to trochu bez sensu bo nawet nie sprawdzisz do nowego sezonu

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


energotop
Administrator
Posty: 272
Rejestracja: 30 lis 2017, o 21:03

Re: verbomat

Post autor: energotop » 17 sty 2018, o 08:58

Hahaha... A w jednym ze sterownikow pojawiło się właśnie z nowym softem czyszczenie dysz przedmuchami. Inni czytają i robią my jesteśmy dalej w ciemnej dupie.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

180m2+ garaż 25, styropian średnia 7cm, podłoga 8cm, dach-wełna 25, okna - pakiety 3szybowe, 5 okien dachowych 78/140. CWU 140L. Kocioł OEP 16+ Batory 10+ IE42. REDMI NOTE 3.

staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 17 sty 2018, o 09:00

Czy można skrócic przerwę nie zaburzajac pracy sterownika? Celem by było to żeby podawać częściej a mniej. Czy to w ogóle ma sens?

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


energotop
Administrator
Posty: 272
Rejestracja: 30 lis 2017, o 21:03

Re: verbomat

Post autor: energotop » 17 sty 2018, o 10:48

Oczywiście że możesz, ale weź pod uwagę że zostanie skrócony czas na wszystkich mocach.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

180m2+ garaż 25, styropian średnia 7cm, podłoga 8cm, dach-wełna 25, okna - pakiety 3szybowe, 5 okien dachowych 78/140. CWU 140L. Kocioł OEP 16+ Batory 10+ IE42. REDMI NOTE 3.

staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 17 sty 2018, o 10:50

Tak zdaje sobie sprawę właśnie chodzilo o próbę zmiany procesu(podawanie spalania le ew dopalanie) na krótszy na wszystkich mocach. Tak pokombinować bo dalej mi popiół skleja

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


karoka65
Posty: 126
Rejestracja: 30 lis 2017, o 18:58
Lokalizacja: opolskie
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: karoka65 » 17 sty 2018, o 16:45

No przecie chyba nic nie wybuchnie :)

staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 17 sty 2018, o 16:52

A ja zapytam czy Roman lub Energo ma u siebie? Pierwszy raz będę wgrywał a nie chce wracać. Kusi mnie bo rzeczy dla mnie przydatne, czyszczenoe histereza itd

Pytanie czy jest to co P Leszek pisal

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka



staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 17 sty 2018, o 16:57

To ja też wgram a co mi tam :)

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


ODPOWIEDZ