IE 42

Sterowniki kotłowe
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 707
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 13 sty 2018, o 00:36

Heh - coś mi się dzieje na stronie sterownika i wygląda tak :

Hmmmm:

Może do rana mu przejdzie :
Załączniki
nooo.png
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Rafal
Posty: 397
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: verbomat

Post autor: Rafal » 13 sty 2018, o 06:57

energotop pisze:Ja kupowałem w PGG Big Bagi. Miał w sierpniu i eko w grudniu.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
A koszty transportu ?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


Rafal
Posty: 397
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: verbomat

Post autor: Rafal » 13 sty 2018, o 09:41

Jak transport w cenie to się opłaca

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


Rafal
Posty: 397
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: verbomat

Post autor: Rafal » 13 sty 2018, o 10:07

Retopal kiedyś brałem ale u siebie. Ja uważam że jest to fajne paliwo


Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
czp01
Posty: 707
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 13 sty 2018, o 11:45

No i do rana stronie sterownika przeszło i jest ok. - a już myślałem, że coś się dzieje :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

JTFX
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

Re: verbomat

Post autor: JTFX » 13 sty 2018, o 12:22

verb pisze: JTFX, chyba coś za dużo żre teraz. Co myślisz ?
Tak bierze więcej niż brał. Przymknąłem troszkę przesłonę na dmuchawie rano. Coś zmienić w ustawieniach? Poniżej zdjęcia z rana. Obrazek

JTFX
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

Re: verbomat

Post autor: JTFX » 13 sty 2018, o 12:54

verb pisze: Ciekawe też, że tak wygina ten płomień, jakby z jednej strony dmuchał więcej.
Dmucha centralnie, tylko po otwarciu drzwiczek wiatr zawiewa bo drzwi mam otwarte do kotłowni.

energotop
Administrator
Posty: 272
Rejestracja: 30 lis 2017, o 21:03

Re: verbomat

Post autor: energotop » 13 sty 2018, o 14:36

Czesław Twój zeliwniaczek wygląda super w porównaniu do tego co dzisiaj awaryjnie "wyłączałem". Sadzy multum. Czyszczą go co 3 dni. No ale właściciel mówi że Mercedes ;). Zdziwiony trochę był jak mu wyjaśniłem że może i Mercedes ale on potrzebuje A-klasy(max 12kw) a ma Tira 25kw z ekoenergią 25-35kw. Domek 180m z porotemu P+W 38 + styropian 12cm. A co najlepsze że chłop wiecznie w delegacji a baba szoruje co 3 dni jego Mercedesa. Dodam że sterownik st-702 PID. Oczywiście fachowo zjeb...na instalacja przy zaworze 4D. A miało być tak pięknie.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

180m2+ garaż 25, styropian średnia 7cm, podłoga 8cm, dach-wełna 25, okna - pakiety 3szybowe, 5 okien dachowych 78/140. CWU 140L. Kocioł OEP 16+ Batory 10+ IE42. REDMI NOTE 3.

rajmund

Re: verbomat

Post autor: rajmund » 13 sty 2018, o 15:19

nad miar luftu

Rafal
Posty: 397
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: verbomat

Post autor: Rafal » 13 sty 2018, o 15:47

Słychać coś o aktualizacji?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
czp01
Posty: 707
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 13 sty 2018, o 16:04

energotop pisze:
13 sty 2018, o 14:36
Czesław Twój zeliwniaczek wygląda super w porównaniu do tego co dzisiaj awaryjnie "wyłączałem". Sadzy multum. Czyszczą go co 3 dni. No ale właściciel mówi że Mercedes ;). Zdziwiony trochę był jak mu wyjaśniłem że może i Mercedes ale on potrzebuje A-klasy(max 12kw) a ma Tira 25kw z ekoenergią 25-35kw. Domek 180m z porotemu P+W 38 + styropian 12cm. A co najlepsze że chłop wiecznie w delegacji a baba szoruje co 3 dni jego Mercedesa. Dodam że sterownik st-702 PID. Oczywiście fachowo zjeb...na instalacja przy zaworze 4D. A miało być tak pięknie.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
No bo ja swojego żeliwniaczka raz na jakiś czas głaskam :)

Też kupiłem mercedesa i to 35 kw ( ale z palnikiem 50 kw) bo tak montowali. Jakoś go udomowiłem zwłaszcza po wymianie palnika na 25 kw i jest dobrze. Tak naprawdę to potrzeba mi tylko 12 kw na moje 240 m2 grzanej powierzchni i taki będzie następny kocioł. :)

Aha a czyszczę go zwyczajowo co zasyp czyli tak jak teraz co 11 dni.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

energotop
Administrator
Posty: 272
Rejestracja: 30 lis 2017, o 21:03

Re: verbomat

Post autor: energotop » 13 sty 2018, o 16:53

Teraz u nich czyszczenie co 3dni bo inaczej kaput. PID techa raczej tego nie ogarnie. Będę musiał odpalić dwustan.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

180m2+ garaż 25, styropian średnia 7cm, podłoga 8cm, dach-wełna 25, okna - pakiety 3szybowe, 5 okien dachowych 78/140. CWU 140L. Kocioł OEP 16+ Batory 10+ IE42. REDMI NOTE 3.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 707
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 13 sty 2018, o 17:39

No też chodziłem w dwustanie np. na St-37 na tej większej retorcie PPS 50 Pancerpola i szło to nawet poprawnie ustawić http://czp.pl/kociol/nastawy/30.01.2011/index.html
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

JTFX
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

Re: verbomat

Post autor: JTFX » 13 sty 2018, o 20:32

verb pisze:OK. Spalanie minimalnie spada, ale chyba chłodek swoje robi... u mnie o 1,5kg w górę poszło. Możemy dać jak było, Twoja decyzja.
Spalanie spada a robi się chłodniej. Jest poniżej 0 a ma być -6. Do jutra tak bym zostawił. Lepiej niech ma zapas mocy. Obrazek

JTFX
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

Re: verbomat

Post autor: JTFX » 13 sty 2018, o 20:43

verb pisze:Hmm... wiatru zabraliśmy, a nadal jakby za nisko... :?
Ciut tam jeszcze pogrzebałem, jeśli Ci to nie przeszkadza.
Pewnie że możesz ustawiać. Właśnie wpadło powiadomienie że brak opału a było jeszcze 60%. Do tego widzę że stanął. Chyba coś nie tak.

JTFX
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

Re: verbomat

Post autor: JTFX » 13 sty 2018, o 20:47

verb pisze:Reset chyba zaliczył... ale d.pa :cry:
No nic, odpalaj...
Odpalone. Nie mam pojęcia skąd ten reset.

JTFX
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

Re: verbomat

Post autor: JTFX » 13 sty 2018, o 20:53

verb pisze:Może bramka źle podłączona ? To się stało w momencie jak zapis robiłem.
Chyba, że coś tam z napięciem masz nie tak. Bo płytkę już Ci Leszek wymieniał, a nic tam nie znalazł.
Płyta jeszcze jest u mnie bo nie było mnie cały tydzień. W poniedziałek będę wysyłał. Bramka podłączona raczej dobrze ale jutro dla pewności sprawdzę.

JTFX
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

verbomat

Post autor: JTFX » 13 sty 2018, o 20:56

verb pisze:To ciekawostka Ci powiem Obrazek
Heh...
Dobra, to ja nic tam nie grzebię, bo zaś go wysadzę :(
Teraz reset zaliczył jak robiłeś zapis ustawień przez bramkę a na poprzedniej płycie miało to miejsce jak zmieniałem ustawienia bezpośrednio ze sterownika. Możesz zmieniać. Przyjdzie powiadomienie to się kawałek do kotłowni przelecę.

JTFX
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

Re: verbomat

Post autor: JTFX » 13 sty 2018, o 21:07

verb pisze:Ale i tak, dopiero co robiłem małe korekty, więc następne najwcześniej z rana. Odpoczywaj :)
Tylko, że teraz poszedł w górę nieźle... pewnie się zatrzyma. Z tego wniosek, że więcej z paliwa wyciągamy obecnie.
Teraz też jest godzina gdzie termostaty elektroniczne się przymykają. Otwierają się przed 6 rano. Dlatego może trochę szarpnąć. Meldunek zdam rano.

JTFX
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

Re: verbomat

Post autor: JTFX » 14 sty 2018, o 08:39

verb pisze:Aaa... to się pospieszyłem z "rewelacjami". Sorry.
Do jutra.
Na razie jest ok. Nie było większych poborów wody. Poczekałbym do 14 bo do tego czasu woda pójdzie. Przyłapany na 50%.
Obrazek

staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 14 sty 2018, o 19:44

Noi trochę mrozu przyszło i kociołek ma co robić i skoczył na ponad 50 kg. Podejrzewam ze to sprawka tego że temp spada na kotle o 1 stopien i później goni znów. Czy rozwiązaniem będzie ustawienie min na 50 % Dzisiaj go wyczyscilem i spaliny spadły średnio o 50 stopni :)

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


Rafal
Posty: 397
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: verbomat

Post autor: Rafal » 14 sty 2018, o 19:51

A ja dziś podłączyłem ogniwo zrobiłem na wzór Czesława. Efekt taki że spaliny spadły z ponad 250 na 140 wodę dogrzewa do 7stopniu czyli sprawność kotła wzrosła

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 14 sty 2018, o 20:27

Nie ma naprawdę? Wydawało mi się ze jak rzadziej będzie latał na 100% to spali mniej.

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 14 sty 2018, o 20:40

Sprawdzimy, chic krotko na to czasu

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


energotop
Administrator
Posty: 272
Rejestracja: 30 lis 2017, o 21:03

Re: verbomat

Post autor: energotop » 14 sty 2018, o 21:04

Rafal pisze:A ja dziś podłączyłem ogniwo zrobiłem na wzór Czesława. Efekt taki że spaliny spadły z ponad 250 na 140 wodę dogrzewa do 7stopniu czyli sprawność kotła wzrosła

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Jakie ogniwo?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

180m2+ garaż 25, styropian średnia 7cm, podłoga 8cm, dach-wełna 25, okna - pakiety 3szybowe, 5 okien dachowych 78/140. CWU 140L. Kocioł OEP 16+ Batory 10+ IE42. REDMI NOTE 3.

ODPOWIEDZ