IE 42

Sterowniki kotłowe
staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 13 lut 2018, o 13:28

Sadza pokryła się siwo. Żar idzie dalej do góry
IMG_20180213_132741.jpg
IMG_20180213_132745.jpg
Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 13 lut 2018, o 13:31

Czego?

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 13 lut 2018, o 13:50

Wg tego co tam widzę to już jest sklejony popiół i doklejaja się następne i dlatego idzie jak idzie
Wg mnie deflektor nie ma tu znaczenia bo popiół klei się poniżej korony palnika czyli jakieś 25 cm od deflektora
Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka



Rafal
Posty: 397
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: verbomat

Post autor: Rafal » 13 lut 2018, o 14:12

Deflektor ma podnosi temperaturę paleniska

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
czp01
Posty: 707
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 13 lut 2018, o 18:00

No chyba szykuje mi się mała awaria :(

Wchodzę do kotłowni a tu silnik buczy ale nie kręci ślimaka - odczekałem jeszcze ze dwa cykle a tu to samo.

Klucz i ślimakiem w lewo w prawo na ile to możliwe i w trybie ręcznym ślimak ruszył. Puściłem dalej ster i ślimak chodzi.
Albo coś weszło pod ślimaka tak twardego, że silnik nie dał rady obrócić ale zawleczka się nie urwała.

Albo po prostu pada kondensator silnika i trzeba go wymienić. Po dwóch pierwszych latach padł pierwszy kondensator o pojemności UF6 i wówczas wymieniłem go na większy UF10 no który wytrzymał prawie 8 lat to chyba może już szwankować i trzeba go wymienić.

Nie wiem czy to kondensator czy nie ale (tak na wszelki wypadek) zaraz rano go kupuję i wymienię. Myślę, że UF10 będzie w sam raz skoro ten przez tyle lat się sprawdził:)
Załączniki
02.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 707
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 13 lut 2018, o 18:19

Rano uderzam pierwszy sklep elektryczny i kupuje co będzie :) ale zapytam a nóż mają :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 13 lut 2018, o 18:45

Roman i co Ty na to? Sadza znów
IMG_20180213_184513.jpg
IMG_20180213_184515.jpg
Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka



staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 13 lut 2018, o 18:53

Ok spoko, nie można tego zrzucic?

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 13 lut 2018, o 18:58

Pierdzielilbym mając pewność że kociol nie stanie i zrobi się zimno, bo tylko to mnie frapuje

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 13 lut 2018, o 20:19

?

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 13 lut 2018, o 20:43

Zaraz zejdę lookne syna kładę

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


Rafal
Posty: 397
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: verbomat

Post autor: Rafal » 13 lut 2018, o 20:44

Ta kupa to chyba 10cm grubości ma

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 13 lut 2018, o 20:46

Lepiej

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 13 lut 2018, o 20:53

Lepiej niż 10 cm ma to i wcale to się nie wypala u góry sypkie na dole spieczone

Ogólnie wygląda jakby stało to nad palnikiem
IMG_20180213_205221.jpg
Załącznik IMG_20180213_205221.jpg nie jest już dostępny
Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

IMG_20180213_205221.jpg

staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 13 lut 2018, o 21:00

Nie wiem. Rano to na pewno tego nie zrobię bo jadę do pracy, więc musi wytrzymać do wieczora. Na zdjęciach wygląda to duuzo lepiej niz w rzeczywistości. Nie wiem co powiedziec i tak popiół muszę dziś wygarnąć więc może coś spaść. Z tego co widzę to tak naprawdę niewiele o ile nie nic się nie zmienia. Dla logicznym byłoby wyrzucić to co jest i spróbować ustawień takich żeby się nie tworzylo to g... bo tj celem a nie wypalanie. Jak się nie stworzy nie będzie co wypalac
IMG_20180213_205225.jpg
Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 13 lut 2018, o 21:06

No ok to niech zostanie ja wygrane co będę mógł co jest niżej. Spadnie cos to spadnie nic nie poradzę na to. Ruszać nie będę

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 13 lut 2018, o 21:15

Wiem, niech wypala zatem skoro twierdzisz ze tj możliwe. Masz większe doświadczenie i jemu ufalem więc czemu miałoby być inaczej tym razem zostaje bez ruszania i oby udało się wypalić. Mrozy zapowiadają ale cos czuje ze tj jak zawsze 50% szans czyli albo będzie albo nie będzie.

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 13 lut 2018, o 21:19

Spoko patrzmy zatem :)

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 13 lut 2018, o 21:22

Ja nic nie ruszam oprócz wyrzucenia popiołu

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


lukasz42
Posty: 229
Rejestracja: 4 sty 2018, o 21:43

Re: verbomat

Post autor: lukasz42 » 13 lut 2018, o 22:16

Witam szanowne grono mam pytanko Jak to jest z tym tym deflektorem. Nad paleniskiem jest potrzebny czy nie bardzo. pozdrawiam

energotop
Administrator
Posty: 273
Rejestracja: 30 lis 2017, o 21:03

Re: verbomat

Post autor: energotop » 13 lut 2018, o 22:21

Zależy od budowy kotła- komory spalania, ale w większości przypadków potrzebny.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


180m2+ garaż 25, styropian średnia 7cm, podłoga 8cm, dach-wełna 25, okna - pakiety 3szybowe, 5 okien dachowych 78/140. CWU 140L. Kocioł OEP 16+ Batory 10+ IE42. REDMI NOTE 3.

staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 14 lut 2018, o 06:18

Z rana wygląda to tak. Żar wyżej się nie podniósł. Wydaje mi się ze sadza się pojawiła, ale jeśli to nie jest jej dużo.
IMG_20180214_061013.jpg
IMG_20180214_061010.jpg
IMG_20180214_061015.jpg
Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
czp01
Posty: 707
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 14 lut 2018, o 14:16

Heh kupiłem ten kondensator jaki mieli firmy KEMOT 10 UF i dzisiaj go tam wrzucę :)
Załączniki
kondek.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 707
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 14 lut 2018, o 14:17

No wiem wiem MADE IN CHINA ale dzisiaj to wszystko tam produkują no może poza Kielarem :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

lukasz42
Posty: 229
Rejestracja: 4 sty 2018, o 21:43

Re: verbomat

Post autor: lukasz42 » 14 lut 2018, o 16:16

Odnośnie tego deflektora komorę spalania mam podobna do Czesława ;) to musi być czy niekoniecznie ;)
Załączniki
3F10A549-4284-4770-82A0-BF1D777C3970.jpeg
FEE89440-8028-496B-8DD0-9E851A372422.jpeg

ODPOWIEDZ