verbomat

Sterowniki kotłowe
Awatar użytkownika
verb
Posty: 940
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 10 sty 2018, o 11:11

Ale teraz nie masz żadnych zaworów ? Przecież to ino podmiana.
Wg mnie oszczędność będzie.

staryk
Posty: 854
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 10 sty 2018, o 11:13

Na stare takie montowane razem z grzejnikamk x-lat temu. Jak chcesz to jak wrócę mogę fotkę podeslac

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
verb
Posty: 940
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 10 sty 2018, o 11:16

Stare wykręcić, wkręcić nowe i gra. Powinno dać się to zrobić.
Zobaczymy jak to tam masz. Może spróbuj na początek ze 4, tam gdzie chciałbyś regulować ? O ile chcesz gdzieś regulować :)

staryk
Posty: 854
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 10 sty 2018, o 11:44

Coś podobnego do tego

https://www.google.pl/search?q=zawory+d ... oRJJtg9KXM

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
verb
Posty: 940
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 10 sty 2018, o 12:07

No i pięknie. Rozkręcasz śrubunek, wywalasz zawór, wkręcasz nowy śrubunek do grzejnika i nawy zawór na rurkę, skręcasz i gotowe. U ojca wymieniałem właśnie takie. Trzeba ino zmierzyć i dobrać. Na dół idzie dać przedłużki od 5mm w górę jak trzeba.

Awatar użytkownika
verb
Posty: 940
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 10 sty 2018, o 17:46

Ja ciepriedolę, dziś najpóźniej miał być soft (jak nie będzie problemów, i chyba znowu są).
Ten programista, to się nadaje...

Na prezynty cekomy, hej! :lol:

staryk
Posty: 854
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 10 sty 2018, o 18:47

Jak widzisz nie zbyt łatwo wymienic jak mówile.mObrazek

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


energotop
Administrator
Posty: 184
Rejestracja: 30 lis 2017, o 21:03

Re: verbomat

Post autor: energotop » 10 sty 2018, o 18:57


verb pisze: Ten programista, to się nadaje...

Na prezynty cekomy, hej! Obrazek
Do pchania karuzeli ;)

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

180m2+ garaż 25, styropian średnia 7cm, podłoga 8cm, dach-wełna 25, okna - pakiety 3szybowe, 5 okien dachowych 78/140. CWU 140L. Kocioł OEP 16+ Batory 10+ IE42. REDMI NOTE 3.

JTFX
Posty: 56
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

Re: verbomat

Post autor: JTFX » 10 sty 2018, o 20:33

Dziś wróciłem po 4 dniach z wyjazdu i tak u mnie wygląda. Popiół tak jak należy. Jutro będą 2 tyg. jak go nie wysypywałem a jeszcze jest trochę miejsca. ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
verb
Posty: 940
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 10 sty 2018, o 20:40

U góry tak sobie. Ja swojego dziś przeczyściłem, góra też ni za ciekawa :?

Awatar użytkownika
verb
Posty: 940
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 10 sty 2018, o 20:42

staryk pisze:
10 sty 2018, o 18:47
Jak widzisz nie zbyt łatwo wymienic jak mówile.m
Niop, trochę babrania będzie. Nie przypuszczałem, że ktoś zatynkował zawory częściowo. Szkoda.

Awatar użytkownika
verb
Posty: 940
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 10 sty 2018, o 20:44

rajmund pisze:
10 sty 2018, o 19:47
ja dziękuję -aż werbomat będzie miał to co napisałem co mnie boli
Taaa, już lecę spełniać twoje życzenia. Ino poszukam szklanej kuli.
Nie pasuje ster, to wiesz co z nim zrobić. Darmo dostałeś, darmo ładnie oddaj.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 456
Rejestracja: 24 paź 2013, o 21:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 10 sty 2018, o 20:55

verb pisze:
10 sty 2018, o 17:46
Ja ciepriedolę, dziś najpóźniej miał być soft (jak nie będzie problemów, i chyba znowu są).
Ten programista, to się nadaje...

Na prezynty cekomy, hej! :lol:

No może po prostu programista ma tylko jeden bieg --- no wolny :) - ale do rana ma jeszcze parę ładnych godzin to się na pewno uwinie choćby nie chciał :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Rafal
Posty: 192
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: verbomat

Post autor: Rafal » 10 sty 2018, o 20:55

verb pisze:
rajmund pisze:
10 sty 2018, o 19:47
ja dziękuję -aż werbomat będzie miał to co napisałem co mnie boli
Taaa, już lecę spełniać twoje życzenia. Ino poszukam szklanej kuli.
Nie pasuje ster, to wiesz co z nim zrobić. Darmo dostałeś, darmo ładnie oddaj.
Jestem chętny Obrazek

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


lukasz42
Posty: 56
Rejestracja: 4 sty 2018, o 21:43

Re: verbomat

Post autor: lukasz42 » 10 sty 2018, o 21:03

Ja też nie pogardził bym :)

energotop
Administrator
Posty: 184
Rejestracja: 30 lis 2017, o 21:03

Re: verbomat

Post autor: energotop » 10 sty 2018, o 21:07

Ja też. A co... Lepsze dwa niż jeden 🤣

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

180m2+ garaż 25, styropian średnia 7cm, podłoga 8cm, dach-wełna 25, okna - pakiety 3szybowe, 5 okien dachowych 78/140. CWU 140L. Kocioł OEP 16+ Batory 10+ IE42. REDMI NOTE 3.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 456
Rejestracja: 24 paź 2013, o 21:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 11 sty 2018, o 06:51

Roman zauważyłeś, że raz na jakiś czas robi się takie przesilenie i u mnie spalanie zaczyna maleć a u Ciebie w tym samym czasie rosnąć i znowu się ciesze, że mniej spalam od Ciebie. No ale jest to zjawisko krótkotrwałe i gdzieś po dwóch dniach zniżki u mnie zacznie rosnąć a u Ciebie spadać.

W każdym razie racjonalnego wytłumaczenia tego zjawiska nie widzę :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
verb
Posty: 940
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 11 sty 2018, o 08:32

Nie zwróciłem uwagi ;)

rajmund
Posty: 37
Rejestracja: 16 gru 2017, o 15:45

Re: verbomat

Post autor: rajmund » 11 sty 2018, o 09:32

pamiętasz kolego werb jak mi pompa chińska szfankowała namówiłeś mnie do nabycia na grudfosa auto--- dzisiaj wiem że mogę ci podziękować z mej strony nie dość że mniej prądu żre to w dodatku nie mam zimnego pomieszczenia w domciu mówię o najdalszym pokoju od pieca
nie taki straszny ze mnie drań -dziękuję ci kolego za doradę
a wszystkim co mają te badziewia pompy hiń radzę się ich pozbyć

Awatar użytkownika
vmilo
Administrator
Posty: 100
Rejestracja: 21 maja 2017, o 19:27

Re: verbomat

Post autor: vmilo » 11 sty 2018, o 09:50

Jeszcze jeden taki występ jak wczoraj, i się pożegnamy. Zakoduj.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 456
Rejestracja: 24 paź 2013, o 21:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 11 sty 2018, o 10:31

Ja też przed tym sezonem wywaliłem dwie zwykłe pompy CO, które zasilały dwa odrębne piony CO ( brały razem coś koło 100 W) i zainstalowałem jedną pompę adaptacyjną ALPHA 2 ( piony połączyłem w jeden ) i ta jedna pompka ogarnia mi całość CO tzn. dwa pietra i część przyziemia. Wiadomo Roman mnie tu nastawił do takiej zmiany a jedynie nie dałem się namówić aby do tej jednej pompy podłączyć CWU ale teraz widzę, że by to chodziło jak nic.

Alpha chodzi u mnie na I biegu bo to wystarcza i pobiera 2 a czasem 3 W - czyli elegancko :)
Załączniki
IMG_20180111_101816.jpg
IMG_20180111_101859.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

rajmund
Posty: 37
Rejestracja: 16 gru 2017, o 15:45

Re: verbomat

Post autor: rajmund » 11 sty 2018, o 11:16

z silnikami do reduktora jest tak samo
obecnie mam silnik 120w a reduktor 1.1 obr na mierniku pokazuje plus minus 300 wat poboru jest reduktor firmy janpa
a drugi mam w razie w---ma 180 w i 2.5 obr na minutę pomiar wskazuje ciut ponad 200 wat nie dość co mniej żre prądu to kręci szybciej ślimak
ale nie ma szans aby go założyć do reduktora 1.1 obr od firmy janpa inne połączenie -flansz-ośka

Rafal
Posty: 192
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: verbomat

Post autor: Rafal » 11 sty 2018, o 13:50

Tylko Rajmund nie wiem ile zyskasz. Nowa przekładnia też swoje kosztuje

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


energotop
Administrator
Posty: 184
Rejestracja: 30 lis 2017, o 21:03

Re: verbomat

Post autor: energotop » 11 sty 2018, o 21:47

Ale stypa ;). Wszyscy chyba czekają kiedy i co przyniesie nowy soft Obrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

180m2+ garaż 25, styropian średnia 7cm, podłoga 8cm, dach-wełna 25, okna - pakiety 3szybowe, 5 okien dachowych 78/140. CWU 140L. Kocioł OEP 16+ Batory 10+ IE42. REDMI NOTE 3.

lukasz42
Posty: 56
Rejestracja: 4 sty 2018, o 21:43

Re: verbomat

Post autor: lukasz42 » 11 sty 2018, o 21:58

Pytanie do kol. Czesława :) czy mógł bym poprosić o jakieś foto jak masz zawór do cieplej wody zamknięty :) bo chciałbym też spróbować pracy ciągłej pompki ale za bardzo mi temp rośnie wody :)

ODPOWIEDZ