IE 42

Sterowniki kotłowe
Awatar użytkownika
czp
Administrator
Posty: 71
Rejestracja: 27 lis 2012, o 18:18
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

IE 42

Post autor: czp » 12 mar 2017, o 10:34

Nowy sterownik do mojego kotła czyli IE-42 cenny z uwagi na zaimplementowaną mu funkcję automatycznego spalania "ślimak-auto" czyli verbomat.

- sterownik chodzi więc na kotle Kielar ECO 35 kw z palnikiem 25 kw Pancerpola,
- instalacja grzejniki plus podłogówka,
- podłogówka chodzi grawitacyjnie a grzejniki trochę grawitacji a pompa CO cyklicznie lub na regulatorze pokojowym,
- CWU chodzi na drugiej pompie z priorytetem CWU.
Załączniki
IMG_20170311_102118.jpg
Tylny panel sterownika - opisany tak abyśmy się nie pomylili gdzie i co podłączyć :)
IMG_20170311_102118.jpg (837.04 KiB) Przejrzano 11564 razy
IMG_20170311_102107.jpg
IMG_20170311_102107.jpg (857 KiB) Przejrzano 11564 razy
IMG_20170311_102056.jpg
IMG_20170311_102056.jpg (824.76 KiB) Przejrzano 11564 razy
IMG_20170311_102034.jpg
Tak wygląda sterownik po wyciągnięciu z pudełka mnóstwo kabli i czujników oraz instrukcja
IMG_20170311_102034.jpg (812.69 KiB) Przejrzano 11564 razy
IMG_20170311_102007.jpg
Instrukcja sterownika - przydatna sprawa i najlepiej ją najpierw przeczytać w całości od początku do końca :) a dopiero później zacząć zabawę z podłączeniem i instalacją sprzętu :)
IMG_20170311_102007.jpg (576.26 KiB) Przejrzano 11564 razy

Awatar użytkownika
czp
Administrator
Posty: 71
Rejestracja: 27 lis 2012, o 18:18
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp » 12 mar 2017, o 10:56

Sterownik nie ma jeszcze modułu internetowego tak więc nie ma jeszcze możliwości podglądu i sterownia z sieci czy ze smartfona.
Mój kocioł ma żeliwny żeberkowaty wymiennik tak więc ciężko na nim utrzymać czystość i raczej ma tendencje do narastania sadzy i pyłu.


Pierwsze - nawet poprawne w mojej ocenie ustawienia sterownika są takie:
Załączniki
ustawki_verbomat.jpg
ustawki_verbomat.jpg (200.57 KiB) Przejrzano 11571 razy

vmilo
Administrator
Posty: 119
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: verbomat

Post autor: vmilo » 21 maja 2017, o 20:44

Hell[o].
Ładnie tu :P

Awatar użytkownika
czp
Administrator
Posty: 71
Rejestracja: 27 lis 2012, o 18:18
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp » 21 maja 2017, o 20:54

No tam.

Tak w temacie to sterownik w trybie lato:

- ilość spalonego opału pokazuje w czasie kliknięcia jako za ostatnie 24 godziny,
- czy jest to symulacja aktualnej doby do północy,
- czy jeszcze jakoś inaczej,

????

vmilo
Administrator
Posty: 119
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: verbomat

Post autor: vmilo » 21 maja 2017, o 21:02

Obecnie jest z OSTATNICH 24h. Czyli zawsze kiedy zaglądasz, to masz średnią z doby.
Ale będzie do wyboru: 24 , 12 , 6 , 3h.

Awatar użytkownika
czp
Administrator
Posty: 71
Rejestracja: 27 lis 2012, o 18:18
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp » 21 maja 2017, o 21:06

Ok. dzięki bo nie umiałem się w tym połapać.

:)

vmilo
Administrator
Posty: 119
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: verbomat

Post autor: vmilo » 21 maja 2017, o 21:08

Najważniejsze, żeby pokazywało mało :D

vmilo
Administrator
Posty: 119
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: verbomat

Post autor: vmilo » 22 maja 2017, o 15:21

Gadałem z producentem, odnośnie szyny.
Cytat: Lutowane mamy czujnik kotła podajnika i cwu.
Byłem przekonany, że w oferowanych do sprzedaży będą na śrubki. Pewnie tnie koszty.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 707
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 22 maja 2017, o 23:42

Może to i sprawa kosztów ale nie jest to chyba jakaś wielka różnica :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

vmilo
Administrator
Posty: 119
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: verbomat

Post autor: vmilo » 23 maja 2017, o 08:47

Pewnie różnica nieduża, nie wiem. Na pewno roboty mniej bo ino lutowanie kabla, a nie lutowanie szyny a potem kręcenie śrubek.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 707
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 25 maja 2017, o 10:34

No wiem, że jeszcze nie skończyli www - a moduł do internetu (urządzenie) jest skończony i można go kupić ???

Daj mi też podgląd na swój ster :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

vmilo
Administrator
Posty: 119
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: verbomat

Post autor: vmilo » 25 maja 2017, o 11:22

Na ten czas posiadam dostęp administratora, czyli mogę grzebać w każdym sterze. Nie mogę tego udostępnić.
Gdy karty będą w sprzedaży, będzie info 8-)

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 707
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 25 maja 2017, o 15:43

Ok rozumiem :)

Czekam cierpliwie :(
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

vmilo
Administrator
Posty: 119
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: verbomat

Post autor: vmilo » 31 maja 2017, o 21:42

Koło połowy lipca powinny być w sprzedaży karty net.
Mam nadzieję, że serwer będzie już na chodzie.

Awatar użytkownika
czp
Administrator
Posty: 71
Rejestracja: 27 lis 2012, o 18:18
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp » 30 lip 2017, o 10:52

Moje aktualne ustawienia w trybie lato przedstawiają się tak :
Załączniki
ustawki_18.06.2017_moje_lato.jpg
ustawki_18.06.2017_moje_lato.jpg (184.7 KiB) Przejrzano 11359 razy

vmilo
Administrator
Posty: 119
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: verbomat

Post autor: vmilo » 29 lis 2017, o 09:26

Zrób https, to będzie szło gadać.

Awatar użytkownika
czp
Administrator
Posty: 71
Rejestracja: 27 lis 2012, o 18:18
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp » 29 lis 2017, o 14:22

Masz na myśli szyfrowaną wersję protokołu ?

- jeżeli tak to zaraz po południu zlecę to mojemu domowemu programiście -

================================================================

No protokół https będzie przez wekend zrobiony bo dopiero wtedy znajdzie chwilkę aby to zrobić tak, że można śmiało pisać. :)

vmilo
Administrator
Posty: 119
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: verbomat

Post autor: vmilo » 29 lis 2017, o 18:51

Tak, bezpieczniej będzie, i może jakoś tych spamerów da się powstrzymać ?

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 707
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 29 lis 2017, o 21:52

Tak więc aby było już w temacie to sterownik ma się dobrze i działa. No nawet przez ten cały czas nie zaciął się moduł internetu czyli ok.

Pali się jak na fotce poniżej - no przez dłuższa czas ster teraz chodził mi na małej mocy i się nie odstawiał stąd też widać po prawej stronie retorty parę niedopałków ale to pikuś a w przyszłości jak się dziury poczyści to i tego incydentu nie będzie.
Załączniki
IMG_20171129_211912.jpg
IMG_20171129_211912.jpg (984.8 KiB) Przejrzano 10885 razy
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

staryk
Posty: 1255
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 29 lis 2017, o 22:10

Hej wam dziękuję za zaproszenie. Miło że temat nie umarl

vmilo
Administrator
Posty: 119
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: verbomat

Post autor: vmilo » 30 lis 2017, o 09:36

Czesław, ciekawe jak Ci to pójdzie na wyższych... pomału zima się robi.
Przedmuchiwanie dysz będzie, ale mam obawy czy efekt będzie taki jak oczekiwany. Dysze może i przeczyści, ale wtedy okresowo spalanie będzie z dużym nadmiarem powietrza, co pewnie zasyfi kocioł.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 707
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 30 lis 2017, o 10:04

To czyszczenie to wystarczy raz na jakiś czas no może raz na 30 minut raz na godzinę, a to może nie zrobi jeszcze takiego bajzlu. Tak myślę, że to się dopiero okaże w praktyce - będziemy ćwiczyć.

Zima już jest a mi spala tak jak teraz 15,8 kg na dobę to jak na mój dom to super. Zauważyłem, że bardziej na spalanie mają wpływ wielkie wiatry powyżej zera niż nawet mały mrozik ale jak jest bezwietrznie.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

vmilo
Administrator
Posty: 119
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: verbomat

Post autor: vmilo » 30 lis 2017, o 10:21

Ano, wiatr wydmucha, u mnie tak samo.
Przedmuchiwanie ma być co stałą ilość cykli spalania z mocą dmuchawy 100%, my będziemy regulowali tylko czas dmuchania. Oczywiście z możliwością ON/OFF.
Do stera trafi też inny tryb spalania autoR, zobaczymy...
Czemu nadal palisz 40-70 ?

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 707
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 30 lis 2017, o 10:37

Tak nadal moc 40 - 70 i sprawuje się to b. dobrze.
Robi się ciekawie będziemy dmuchać dziury i jeszcze jakiś inny tryb spalania no no :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

vmilo
Administrator
Posty: 119
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: verbomat

Post autor: vmilo » 30 lis 2017, o 10:42

Osobiście to bym podmuchał inne dziury... ale co zrobić jak SKS już na karku ;)

ODPOWIEDZ