verbomat

Sterowniki kotłowe
Awatar użytkownika
verb
Posty: 1421
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 13 sty 2018, o 19:58

Rafal pisze:
13 sty 2018, o 15:47
Słychać coś o aktualizacji?
Programista nie ogarnia póki co.

Awatar użytkownika
verb
Posty: 1421
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 13 sty 2018, o 20:00

energotop pisze:
13 sty 2018, o 14:36
Sadzy multum. Czyszczą go co 3 dni. No ale właściciel mówi że Mercedes ;)
A gdzieś Ty zaś zabłądził ? :lol:

JTFX
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

Re: verbomat

Post autor: JTFX » 13 sty 2018, o 20:32

verb pisze:OK. Spalanie minimalnie spada, ale chyba chłodek swoje robi... u mnie o 1,5kg w górę poszło. Możemy dać jak było, Twoja decyzja.
Spalanie spada a robi się chłodniej. Jest poniżej 0 a ma być -6. Do jutra tak bym zostawił. Lepiej niech ma zapas mocy. Obrazek

Awatar użytkownika
verb
Posty: 1421
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 13 sty 2018, o 20:37

Hmm... wiatru zabraliśmy, a nadal jakby za nisko... :?
Ciut tam jeszcze pogrzebałem, jeśli Ci to nie przeszkadza.

JTFX
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

Re: verbomat

Post autor: JTFX » 13 sty 2018, o 20:43

verb pisze:Hmm... wiatru zabraliśmy, a nadal jakby za nisko... :?
Ciut tam jeszcze pogrzebałem, jeśli Ci to nie przeszkadza.
Pewnie że możesz ustawiać. Właśnie wpadło powiadomienie że brak opału a było jeszcze 60%. Do tego widzę że stanął. Chyba coś nie tak.

Awatar użytkownika
verb
Posty: 1421
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 13 sty 2018, o 20:44

Reset chyba zaliczył... ale d.pa :cry:
No nic, odpalaj...

JTFX
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

Re: verbomat

Post autor: JTFX » 13 sty 2018, o 20:47

verb pisze:Reset chyba zaliczył... ale d.pa :cry:
No nic, odpalaj...
Odpalone. Nie mam pojęcia skąd ten reset.

Awatar użytkownika
verb
Posty: 1421
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 13 sty 2018, o 20:50

Może bramka źle podłączona ? To się stało w momencie jak zapis robiłem.
Chyba, że coś tam z napięciem masz nie tak. Bo płytkę już Ci Leszek wymieniał, a nic tam nie znalazł.

JTFX
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

Re: verbomat

Post autor: JTFX » 13 sty 2018, o 20:53

verb pisze:Może bramka źle podłączona ? To się stało w momencie jak zapis robiłem.
Chyba, że coś tam z napięciem masz nie tak. Bo płytkę już Ci Leszek wymieniał, a nic tam nie znalazł.
Płyta jeszcze jest u mnie bo nie było mnie cały tydzień. W poniedziałek będę wysyłał. Bramka podłączona raczej dobrze ale jutro dla pewności sprawdzę.

Awatar użytkownika
verb
Posty: 1421
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 13 sty 2018, o 20:54

To ciekawostka Ci powiem :lol:
Heh...
Dobra, to ja nic tam nie grzebię, bo zaś go wysadzę :(

JTFX
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

verbomat

Post autor: JTFX » 13 sty 2018, o 20:56

verb pisze:To ciekawostka Ci powiem Obrazek
Heh...
Dobra, to ja nic tam nie grzebię, bo zaś go wysadzę :(
Teraz reset zaliczył jak robiłeś zapis ustawień przez bramkę a na poprzedniej płycie miało to miejsce jak zmieniałem ustawienia bezpośrednio ze sterownika. Możesz zmieniać. Przyjdzie powiadomienie to się kawałek do kotłowni przelecę.

Awatar użytkownika
verb
Posty: 1421
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 13 sty 2018, o 21:03

Ale i tak, dopiero co robiłem małe korekty, więc następne najwcześniej z rana. Odpoczywaj :)
Tylko, że teraz poszedł w górę nieźle... pewnie się zatrzyma. Z tego wniosek, że więcej z paliwa wyciągamy obecnie.

JTFX
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

Re: verbomat

Post autor: JTFX » 13 sty 2018, o 21:07

verb pisze:Ale i tak, dopiero co robiłem małe korekty, więc następne najwcześniej z rana. Odpoczywaj :)
Tylko, że teraz poszedł w górę nieźle... pewnie się zatrzyma. Z tego wniosek, że więcej z paliwa wyciągamy obecnie.
Teraz też jest godzina gdzie termostaty elektroniczne się przymykają. Otwierają się przed 6 rano. Dlatego może trochę szarpnąć. Meldunek zdam rano.

Awatar użytkownika
verb
Posty: 1421
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 13 sty 2018, o 21:25

Aaa... to się pospieszyłem z "rewelacjami". Sorry.
Do jutra.

JTFX
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

Re: verbomat

Post autor: JTFX » 14 sty 2018, o 08:39

verb pisze:Aaa... to się pospieszyłem z "rewelacjami". Sorry.
Do jutra.
Na razie jest ok. Nie było większych poborów wody. Poczekałbym do 14 bo do tego czasu woda pójdzie. Przyłapany na 50%.
Obrazek

Awatar użytkownika
verb
Posty: 1421
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 14 sty 2018, o 09:13

Wygląda nieźle.

staryk
Posty: 1112
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 14 sty 2018, o 19:44

Noi trochę mrozu przyszło i kociołek ma co robić i skoczył na ponad 50 kg. Podejrzewam ze to sprawka tego że temp spada na kotle o 1 stopien i później goni znów. Czy rozwiązaniem będzie ustawienie min na 50 % Dzisiaj go wyczyscilem i spaliny spadły średnio o 50 stopni :)

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


Rafal
Posty: 315
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: verbomat

Post autor: Rafal » 14 sty 2018, o 19:51

A ja dziś podłączyłem ogniwo zrobiłem na wzór Czesława. Efekt taki że spaliny spadły z ponad 250 na 140 wodę dogrzewa do 7stopniu czyli sprawność kotła wzrosła

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
verb
Posty: 1421
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 14 sty 2018, o 20:11

staryk pisze:
14 sty 2018, o 19:44
Czy rozwiązaniem będzie ustawienie min na 50 %
Tak, nie będzie się tak wahał, ale na spalanie nie ma wpływu.

staryk
Posty: 1112
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 14 sty 2018, o 20:27

Nie ma naprawdę? Wydawało mi się ze jak rzadziej będzie latał na 100% to spali mniej.

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
verb
Posty: 1421
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 14 sty 2018, o 20:33

Sprawdź :) Ja tam nie zauważyłem różnicy u siebie żadnej, tyle że ładniej chodzi.

staryk
Posty: 1112
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 14 sty 2018, o 20:40

Sprawdzimy, chic krotko na to czasu

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


energotop
Administrator
Posty: 227
Rejestracja: 30 lis 2017, o 21:03

Re: verbomat

Post autor: energotop » 14 sty 2018, o 21:04

Rafal pisze:A ja dziś podłączyłem ogniwo zrobiłem na wzór Czesława. Efekt taki że spaliny spadły z ponad 250 na 140 wodę dogrzewa do 7stopniu czyli sprawność kotła wzrosła

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Jakie ogniwo?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

180m2+ garaż 25, styropian średnia 7cm, podłoga 8cm, dach-wełna 25, okna - pakiety 3szybowe, 5 okien dachowych 78/140. CWU 140L. Kocioł OEP 16+ Batory 10+ IE42. REDMI NOTE 3.

Rafal
Posty: 315
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: verbomat

Post autor: Rafal » 14 sty 2018, o 21:14

Pomysł od Czesława https://www.czp.pl/kociol/

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


staryk
Posty: 1112
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 14 sty 2018, o 21:41

Z tego co narazie widze to buja jak bujalo zobaczymy po nocy

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


ODPOWIEDZ