verbomat

Sterowniki kotłowe
staryk
Posty: 654
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: verbomat

Post autor: staryk » 11 sty 2018, o 22:09

Ile masz stopni. ja cwu 59 stopni mam

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka


lukasz42
Posty: 48
Rejestracja: 4 sty 2018, o 21:43

Re: verbomat

Post autor: lukasz42 » 11 sty 2018, o 22:12

Cwu 49 i jest wrzątek baniak 300l

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 291
Rejestracja: 24 paź 2013, o 21:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 11 sty 2018, o 22:14

lukasz42 pisze:
11 sty 2018, o 21:58
Pytanie do kol. Czesława :) czy mógł bym poprosić o jakieś foto jak masz zawór do cieplej wody zamknięty :) bo chciałbym też spróbować pracy ciągłej pompki ale za bardzo mi temp rośnie wody :)
A proszę jak na foto poniżej :
- ten zawór od góry to jest właśnie zasilanie CWU z kotła,
- pompa Alpha włączona na stałe do gniazda i podaje , że jest przepływ 0,2 m3 na godzine,
Załączniki
IMG_20180111_220601.jpg
IMG_20180111_220714.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 291
Rejestracja: 24 paź 2013, o 21:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 11 sty 2018, o 22:16

Tak jak w tej chwili to na kotle mam 48,6 a CWU 47,3.

Jak za wysoko bije Ci CWU to możesz obniżyć parę stopni zadana kotła.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

lukasz42
Posty: 48
Rejestracja: 4 sty 2018, o 21:43

Re: verbomat

Post autor: lukasz42 » 11 sty 2018, o 22:27

Piec bije do 55a na wodę mam ustawioną 49 i jak włączę pracę ciągła pompki..to temp cwu rośnie.. bo wiadomo pompka kręci... ale nie ma poboru cieplej wody to nie musi tak bujać może delikatnie pchać wodę :D

Rafal
Posty: 161
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: verbomat

Post autor: Rafal » 12 sty 2018, o 21:33

Roman ty kupujesz retopala przez sklep PPG? To jak jest z przesyłką?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


energotop
Administrator
Posty: 158
Rejestracja: 30 lis 2017, o 21:03

Re: verbomat

Post autor: energotop » 12 sty 2018, o 23:15

Ja kupowałem w PGG Big Bagi. Miał w sierpniu i eko w grudniu.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


180m2+ garaż 25, styropian średnia 7cm, podłoga 8cm, dach-wełna 25, okna - pakiety 3szybowe, 5 okien dachowych 78/140. CWU 140L. Kocioł OEP 16+ Batory 10+ IE42. REDMI NOTE 3.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 291
Rejestracja: 24 paź 2013, o 21:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 13 sty 2018, o 00:36

Heh - coś mi się dzieje na stronie sterownika i wygląda tak :

Hmmmm:

Może do rana mu przejdzie :
Załączniki
nooo.png
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Rafal
Posty: 161
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: verbomat

Post autor: Rafal » 13 sty 2018, o 06:57

energotop pisze:Ja kupowałem w PGG Big Bagi. Miał w sierpniu i eko w grudniu.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
A koszty transportu ?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
verb
Posty: 636
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 13 sty 2018, o 08:32

Transport w cenie jest.

Rafal
Posty: 161
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: verbomat

Post autor: Rafal » 13 sty 2018, o 09:41

Jak transport w cenie to się opłaca

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
verb
Posty: 636
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 13 sty 2018, o 10:05

Tylko, że max 5 palet idzie wziąć jednorazowo.
Ino pamiętaj, że popiołu jest dość dużo. Ja będę brał jak zwykle na przełomie marca/kwietnia.

JTFX, chyba coś za dużo żre teraz. Co myślisz ?

Rafal
Posty: 161
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: verbomat

Post autor: Rafal » 13 sty 2018, o 10:07

Retopal kiedyś brałem ale u siebie. Ja uważam że jest to fajne paliwo


Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
verb
Posty: 636
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 13 sty 2018, o 10:12

Ja też uważam że dobre. Stosunek jakość/cena raczej nie do przebicia ;)

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 291
Rejestracja: 24 paź 2013, o 21:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 13 sty 2018, o 11:45

No i do rana stronie sterownika przeszło i jest ok. - a już myślałem, że coś się dzieje :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

JTFX
Posty: 56
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

Re: verbomat

Post autor: JTFX » 13 sty 2018, o 12:22

verb pisze: JTFX, chyba coś za dużo żre teraz. Co myślisz ?
Tak bierze więcej niż brał. Przymknąłem troszkę przesłonę na dmuchawie rano. Coś zmienić w ustawieniach? Poniżej zdjęcia z rana. Obrazek

Awatar użytkownika
verb
Posty: 636
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 13 sty 2018, o 12:31

Jeśli dobrze widzę, to pali się ciut za nisko. Zmienię nadmuch, i zobaczymy wieczorem.
Ciekawe też, że tak wygina ten płomień, jakby z jednej strony dmuchał więcej.

JTFX
Posty: 56
Rejestracja: 7 gru 2017, o 21:42

Re: verbomat

Post autor: JTFX » 13 sty 2018, o 12:54

verb pisze: Ciekawe też, że tak wygina ten płomień, jakby z jednej strony dmuchał więcej.
Dmucha centralnie, tylko po otwarciu drzwiczek wiatr zawiewa bo drzwi mam otwarte do kotłowni.

energotop
Administrator
Posty: 158
Rejestracja: 30 lis 2017, o 21:03

Re: verbomat

Post autor: energotop » 13 sty 2018, o 14:36

Czesław Twój zeliwniaczek wygląda super w porównaniu do tego co dzisiaj awaryjnie "wyłączałem". Sadzy multum. Czyszczą go co 3 dni. No ale właściciel mówi że Mercedes ;). Zdziwiony trochę był jak mu wyjaśniłem że może i Mercedes ale on potrzebuje A-klasy(max 12kw) a ma Tira 25kw z ekoenergią 25-35kw. Domek 180m z porotemu P+W 38 + styropian 12cm. A co najlepsze że chłop wiecznie w delegacji a baba szoruje co 3 dni jego Mercedesa. Dodam że sterownik st-702 PID. Oczywiście fachowo zjeb...na instalacja przy zaworze 4D. A miało być tak pięknie.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

180m2+ garaż 25, styropian średnia 7cm, podłoga 8cm, dach-wełna 25, okna - pakiety 3szybowe, 5 okien dachowych 78/140. CWU 140L. Kocioł OEP 16+ Batory 10+ IE42. REDMI NOTE 3.

rajmund
Posty: 30
Rejestracja: 16 gru 2017, o 15:45

Re: verbomat

Post autor: rajmund » 13 sty 2018, o 15:19

nad miar luftu

Rafal
Posty: 161
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: verbomat

Post autor: Rafal » 13 sty 2018, o 15:47

Słychać coś o aktualizacji?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
czp01
Posty: 291
Rejestracja: 24 paź 2013, o 21:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 13 sty 2018, o 16:04

energotop pisze:
13 sty 2018, o 14:36
Czesław Twój zeliwniaczek wygląda super w porównaniu do tego co dzisiaj awaryjnie "wyłączałem". Sadzy multum. Czyszczą go co 3 dni. No ale właściciel mówi że Mercedes ;). Zdziwiony trochę był jak mu wyjaśniłem że może i Mercedes ale on potrzebuje A-klasy(max 12kw) a ma Tira 25kw z ekoenergią 25-35kw. Domek 180m z porotemu P+W 38 + styropian 12cm. A co najlepsze że chłop wiecznie w delegacji a baba szoruje co 3 dni jego Mercedesa. Dodam że sterownik st-702 PID. Oczywiście fachowo zjeb...na instalacja przy zaworze 4D. A miało być tak pięknie.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
No bo ja swojego żeliwniaczka raz na jakiś czas głaskam :)

Też kupiłem mercedesa i to 35 kw ( ale z palnikiem 50 kw) bo tak montowali. Jakoś go udomowiłem zwłaszcza po wymianie palnika na 25 kw i jest dobrze. Tak naprawdę to potrzeba mi tylko 12 kw na moje 240 m2 grzanej powierzchni i taki będzie następny kocioł. :)

Aha a czyszczę go zwyczajowo co zasyp czyli tak jak teraz co 11 dni.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

energotop
Administrator
Posty: 158
Rejestracja: 30 lis 2017, o 21:03

Re: verbomat

Post autor: energotop » 13 sty 2018, o 16:53

Teraz u nich czyszczenie co 3dni bo inaczej kaput. PID techa raczej tego nie ogarnie. Będę musiał odpalić dwustan.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

180m2+ garaż 25, styropian średnia 7cm, podłoga 8cm, dach-wełna 25, okna - pakiety 3szybowe, 5 okien dachowych 78/140. CWU 140L. Kocioł OEP 16+ Batory 10+ IE42. REDMI NOTE 3.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 291
Rejestracja: 24 paź 2013, o 21:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: verbomat

Post autor: czp01 » 13 sty 2018, o 17:39

No też chodziłem w dwustanie np. na St-37 na tej większej retorcie PPS 50 Pancerpola i szło to nawet poprawnie ustawić http://czp.pl/kociol/nastawy/30.01.2011/index.html
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
verb
Posty: 636
Rejestracja: 2 gru 2017, o 10:32

Re: verbomat

Post autor: verb » 13 sty 2018, o 19:57

JTFX pisze:
13 sty 2018, o 12:54
Dmucha centralnie, tylko po otwarciu drzwiczek wiatr zawiewa bo drzwi mam otwarte do kotłowni.
OK. Spalanie minimalnie spada, ale chyba chłodek swoje robi... u mnie o 1,5kg w górę poszło. Możemy dać jak było, Twoja decyzja.

ODPOWIEDZ