Awarie Kielara ECO2

Kotły centralnego ogrzewania
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1090
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Awarie Kielara ECO2

Post autor: czp01 » 28 paź 2013, o 20:33

W tym wątku przedstawię awarie jakie spotkały mój kocioł w czasie użytkowania.


Po roku wymiana sterownika RecalArt A3000PS na gwarancji na taki sam a następnie wymiana tego sterownika na ST37 i też dwa razy na gwarancji aż w końcu kupiłem bruliego http://bruli.czp.pl/ i dopiero jest w 100 % ok.

Tak wyglądał pierwszy sterownik RecalArt A3000PS :

Obrazek

Tak wyglądał drugi sterownik ST37 :

Obrazek

Tak wyglądał trzeci i aktualny sterownik bruli:

Obrazek


W międzyczasie testowałem eCoala ale to już inna bajka.


Po czterech latach zerwała mi się zawleczka (chyba 3 w ciągu dwóch tygodni).

Przyczyną tego stanu rzeczy było to, że w retorcie po prawej stronie czyli przeciwnej do podajnika poniżej kanałów nadmuchowych narosły i przywarły spieki, które w konsekwencji blokowały ekogroszek przy podawaniu i podajnik. ( pewnie za nisko trzymałem palenisko).

Po wyczyszczeniu wszystko wróciło do normy. Akurat nie udokumentowałem awarii z zawleczką i jej zmiany fotografią - to chyba, że następnym razem pstryknę fotkę.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2015, o 19:04 przez czp01, łącznie zmieniany 3 razy.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1090
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Awarie Kielara ECO2

Post autor: czp01 » 28 paź 2013, o 20:38

Następna awarią był kondensatorek silnika.

Objawy były takie, że niby kocioł buczał ale czasami nie podawał paliwa ( a zawleczka nie była zerwana).

Okazało się, że to kondensator silnika. U mnie znajduje się dokładnie tutaj (przypięty do silnika):

Obrazek

Założyłem nowy kondensator o większej pojemności 10 µF ( mikrofaradów ) za poradą forumowiczów muratora. Stary kondensatorek był mniejszy bo 8 µF . Po wymianie jak ręką odjął i wszystko śmiga do dzisiaj.

Tu taj relacja fotograficzna z wymiany kondensatora :

http://czp.pl/kociol/nastawy/kondensator/index.html
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1090
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Awarie Kielara ECO2

Post autor: czp01 » 28 paź 2013, o 22:11

Następna mała awaria to awaria klamki środkowych drzwiczek gdzie bolec klamki wpadł do środka drzwiczek i klamka została sama sobie :

Obrazek


Drzwiczki rozebrałem i naprawiłem we własnym zakresie.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1090
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Awarie Kielara ECO2

Post autor: czp01 » 28 paź 2013, o 22:14

Przy okazji naprawy drzwiczek wymieniłem też sznury uszczelniające drzwiczki gdyż były zużyte.

Tutaj pełna relacja fotograficzna z naprawy drzwiczek i wymiany sznurów uszczelniających.

http://czp.pl/kociol/nastawy/drzwiczki/index.html
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1090
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Awarie Kielara ECO2

Post autor: czp01 » 29 paź 2013, o 17:41

Kolejna awaria to zepsuty zawias drzwiczek zewnętrznych kotła. ( po prostu się urwał )

Kupiłem u autoryzowanego przedstawiciela Kielara w moim mieście. Koszt zawiaska 8 zł.

Taki zawias jak na fotce poniżej:
Załączniki
zawias.png
zawias.png (391.16 KiB) Przejrzano 37021 razy
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1090
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Awarie Kielara ECO2

Post autor: czp01 » 23 lis 2014, o 10:49

Wczoraj wieczorem po załadunku zasobnika i rutynowym czyszczeniu kotła ujawniłem w kotle prawie całkowite wykruszenie osłony (płyty) szamotowej przykręconej do środkowych drzwiczek kotła. Są to wewnętrzne środkowe drzwiczki umieszczone tuż nad żeliwnym wodnym rusztem.

Nawet długo ten szamot wytrzymał bo 6 lat pracy kotła. Pewnie można taki szamot dociąć na wymiar ale zobaczę u przedstawiciela handlowego Kielara czy nie ma takich gotowych.

Już parę dni wcześniej zauważyłem, że kocioł w przedniej części u góry nad drzwiczkami jest bardziej gorący niż zwykle ale pomyślałem, że to wina zabrudzenia bo dawno nie był czyszczony ale jak się okazało to ten brak szamotu powoduje przegrzewanie drzwiczek kotła.

Poniżej wrzucam fotkę tych drzwiczek :)


Tu drzwiczki z zewnątrz :
male.jpg
male.jpg (500.05 KiB) Przejrzano 28913 razy
Tu drzwiczki od środka gdzie wypaliło szamot:
Obrazek

Kurde kocioł ma gwarancje na 10 lat to może się załapie na ten szamocik - no 10 lat ale na sam wymiennik to nic z tego chyba nie będzie:)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1090
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Awarie Kielara ECO2

Post autor: czp01 » 8 gru 2014, o 20:41

W poszukiwaniu szamotu na te drzwiczki odwiedziłem dzisiaj hurtownię Sobika gdzie kocioł kiedyś zakupiłem czyli dystrybutora (przedstawiciela) producenta na mój teren.

Niestety Sobik nie sprzedaje już kotłów Kielara i jakoś się z tego wymiksował - co mnie w sumie nie dziwi bo pewnie ciężko się to monstrum sprzedawało. Sprzedaje inne kotły i można jeszcze znaleźć jakieś pozostałości części do Kielara. Są też powyższe żeliwne drzwiczki no ale ja chciałem sam szamot do tych drzwiczek. Tu się okazało, że do drzwiczek nie ma gotowych szamotów a tylko były one od środka zabezpieczone masą szamotową. Trzeba sobie samemu szamot rozrobić i tył drzwiczek zaszpachlować.

Hmmm - tak sobie pomyślałem, że może wzmocnić tą masę szamotową jakąś siatką "rabitza" aby to tak szybko się nie kruszyło.

Może trzeba dodać coś innego do takiego rozrobionego szamotu - ma ktoś jakiś pomysł ??? :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1090
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Awarie Kielara ECO2

Post autor: czp01 » 14 gru 2014, o 12:47

W końcu wyłożyłem te drzwiczki masą szamotową a dla wzmocnienia konstrukcji użyłem siatki "rabitza".

i teraz drzwiczki wyglądają już tak:
100_4904.jpg
wzmocnienie masy szamotowej siatką
100_4904.jpg (135.29 KiB) Przejrzano 28605 razy
100_4928.jpg
drzwiczki z nową masą szamotową
100_4928.jpg (152.77 KiB) Przejrzano 28605 razy


Tutaj podaję resztę fotek z tej operacji:

http://czp.pl/foto/szamocik/

Po nałożeniu masy szamotowej czekałem tylko godzinę i uruchomiłem kocioł. Przez ten czas masa na pewno jeszcze nie wyschła to nie wiem czy za mocno nie będzie odparowywać i czy nie popęka ale to zobaczymy jutro. Podobno trzeba czekać co najmniej 24 h aż szamot wyschnie - jak popęka to nałoże jeszcze raz i poczekam. Jak poszło dobrze to parę lat powinno wytrzymać aż się znowu wykruszy. :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1090
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Awarie Kielara ECO2

Post autor: czp01 » 17 sty 2015, o 08:44

A jednak popękało:

Obrazek

Na wiosnę zrobię to jeszcze raz ale wtedy poczekam z zapaleniem kotła ze dwa dni - no albo można wyjąć drzwiczki na jakiś czas i na spokojnie to zrobić.

Pomimo pęknięcia trzyma się jednak dobrze:)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1090
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Awarie Kielara ECO2

Post autor: czp01 » 6 lut 2019, o 15:43

Przegląd kotła po 9 latach pracy czyli - wrzesień 2017 roku
( trochę późno ten wpis - ale lepiej późno niż wcale )

Konserwacja Kielara ECO2 po 9 latach.


- demontaż kosza,
- demontaż ślimaka,
- demontaż, czyszczenie i uszczelnienie palnika (jak wcześniej)
- wymiana sznurów konopnych tzn. uszczelniaczy drzwiczek - 3 sztuki,
(jak wcześniej
- wyczyszczenie i wymalowanie konserwacja kosza,
-wymiana uszczelniacza uszczelki gumowej pokrywy koszta - oryginał,
-zaspawanie dziurek rury podajnika,
- wyczyszczenie wyczystki rury spalinowej kotła,
- dokładne wyczyszczenie wymiennika kotła - szczotkami butelek,
- montaż całości,

Poniżej parę fotek z poszczególnych etapów:
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1090
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Awarie Kielara ECO2

Post autor: czp01 » 6 lut 2019, o 15:47

I. Demontaż kotła.
Załączniki
IMG_20170919_110104.jpg
IMG_20170919_110134.jpg
IMG_20170919_110220.jpg
IMG_20170919_112235.jpg
IMG_20170919_112254.jpg
IMG_20170919_112955.jpg
IMG_20170919_113016.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1090
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Awarie Kielara ECO2

Post autor: czp01 » 6 lut 2019, o 15:49

II. Konserwacja kosza.

Do konserwacji użyłem farby antykorozyjnej LAKMA - nie jest to cudo ale pewnie coś pomoże. Po 9 latach pracy nie było jeszcze dziur w koszu a jedynie rdzawe naleciałości.
Załączniki
IMG_20170919_113431.jpg
IMG_20170919_113436.jpg
IMG_20170919_113500.jpg
IMG_20170919_113619.jpg
IMG_20170919_113639.jpg
IMG_20170920_141554.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1090
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Awarie Kielara ECO2

Post autor: czp01 » 6 lut 2019, o 15:51

III. Motoreduktor.

Sprawdzenie fizyczne motoreduktora - ale nic mu nie dolegało.
Załączniki
IMG_20170919_163958.jpg
IMG_20170919_164022.jpg
IMG_20170919_164039.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1090
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Awarie Kielara ECO2

Post autor: czp01 » 6 lut 2019, o 15:54

IV. Oględziny rury podajnika i naprawa.

W rurze od środka wżery a przy końcu od strony kotła przerdzewiała na wylot.
Na początek zaspawałem dziurkę grubszą blachą to może rok wytrzyma.
Załączniki
IMG_20170919_173549.jpg
IMG_20170919_173609.jpg
IMG_20170919_173622.jpg
IMG_20170919_173704.jpg
IMG_20170919_173735.jpg
IMG_20170919_183044.jpg
IMG_20170920_101519.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1090
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Awarie Kielara ECO2

Post autor: czp01 » 6 lut 2019, o 15:55

V. Oględziny ślimaka.

Ślimak po 9 latach pracy ok - tylko niewielkie ślady zużycia. Ślimak stalowy tzw. kwasoodporny.
Załączniki
IMG_20170919_171231.jpg
IMG_20170919_171241.jpg
IMG_20170919_171301.jpg
IMG_20170919_171305.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1090
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Awarie Kielara ECO2

Post autor: czp01 » 6 lut 2019, o 23:05

Po tej konserwacji Kocioł chodził rok czasu -ale zaspawana rura dała znowu znać o sobie i wyskoczyły jej nowe dziurki.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1090
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Awarie Kielara ECO2

Post autor: czp01 » 6 lut 2019, o 23:08

Wymiana rury podajnika.

20 sierpnia 2018 r. zakupiłem nową oryginalną rurę do Kielara u producenta czyli w Pancerpolu w Dąbrowie Górniczej.
Załączniki
IMG_20180817_181045_1.jpg
IMG_20180817_181101.jpg
IMG_20180817_181114.jpg
IMG_20180820_115823_1.jpg
Stara wywalona rura - swoje odsłużyła przez 10 lat.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1090
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Awarie Kielara ECO2

Post autor: czp01 » 6 lut 2019, o 23:09

Nową rurę założyłem w sierpniu 2018 roku i do tej pory śmiga jak trzeba.
Załączniki
IMG_20180820_194337_HHT.jpg
IMG_20180820_130457_HHT.jpg
IMG_20180820_125144_HHT.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

ODPOWIEDZ
kuchnie wrocław opinie